Vitamines en mineralen zijn belangrijke type voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Als je gezond en gevarieerd eet hoef je je geen zorgen te maken over of je genoeg vitamines binnenkrijgt. We zullen je vertellen welke soorten er zijn en welke het belangrijkste zijn.
Waar heb je vitamines voor nodig?
Vitamines kun je zien als de bouwstenen van je lichaam. Je krijgt ze binnen via je eten en drinken. Ze leveren geen energie, maar ondersteunen je lichaam om optimaal te kunnen functioneren. Ook helpen ze ter preventie van bepaalde ziektes.
Je lichaam kan niet alle vitamines zelf aanmaken, deze moet je dus wel echt uit je voeding zien te halen. Vaak komen deze vitamines voor uit levende organismen. Denk hierbij aan een bepaald dier of planten die het maken. Op die manier krijg jij het via je voeding binnen.
Welke vitamines zijn er?
Er zijn 13 verschillende soorten vitamines. Deze verdelen we in vet oplosbare vitamines en water oplosbare vitamines.
Vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. Deze soorten vitamines haal je uit producten die vet bevatten. Denk hierbij aan smeer en bereidingsvetten, vlees, vis, noten en melkproducten.
Water oplosbare vitamines zijn vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Voornamelijk de B vitamines dus. Deze soorten vitamines haal je uit fruit, groente, volkorenproducten, noten, melkproducten en peulvruchten.
Gebalanceerde voeding
Deze 13 soorten vitamines zijn, naast bepaalde mineralen, het belangrijkste voor je. Ze helpen je lichaam om goed te functioneren en je weerstand te verhogen tegen ziektes. Ze dragen niet direct bij aan je energie, maar zullen er wel voor zorgen dat je je beter en fitter kunt voelen.
Als je een gebalanceerde voedingsstijl hebt krijg jij dagelijks genoeg vitamines binnen. Daarom wordt er ook een minimale hoeveelheid groente, fruit volkorenproducten en melkproducten dagelijks aanbevolen. Dit is het eten volgens de schijf van vijf.
Zolang je je daar aan houdt is de kans op een te kort klein. Toch kan het dan alsnog voorkomen dat je te weinig vitamines binnenkrijgt. Dit kun je eventueel aanvullen met supplementen. Supplementen zijn een aanvulling, geen vervanging voor gezond voeding!